İş teklifi mektubu nedir? Nasıl yazılır?
Yüzlerce CV incelediniz. Onlarca aday ile tanıştınız ve saatlerinizi mülakatlar ile harcadıktan sonra nihayet aradığınız mükemmel adayı buldunuz. Peki, şimdi ne yapmalısınız? Tabii ki kendisine teklif götürmeli ve sizinle birlikte çalışmaya ikna etmelisiniz.
Bu noktada adayı arayarak sözlü iş teklifinde bulunabilirsiniz. Ancak telefon ile iletilen teklif detayları bazen adaylar tarafından anlaşılmayabilir. Tam olarak bu noktada iş teklifi mektubu devreye girer.
Şirket politikanız gereği iş ile ilgili her ayrıntının açık olmasını istiyorsanız, iş alacağınız kişiye iş teklifi mektubu iletmeniz en mantıklı seçenek olacaktır. İş teklifi mektubunun nasıl hazırlanacağını merak ediyorsanız işte detaylar…
İş teklifi mektubu nedir?
İş teklifi mektubu adaya resmi olarak iş teklifi yapan, teklifin şartlarını özetleyen ve adayın seçim yapmasına yardımcı olmak için şirket tarafından sunulan görevi ve kazançları yazılı olarak anlatan resmi bir belgedir. İş teklifi mektubunu, işe alım anlaşmasının başlangıç noktası olarak da kabul edebiliriz. İş teklifi mektubu adaya telefon ile bilgi verdikten sonra gönderilebilir. Burada amaç, aday ile iş sözleşmesi imzalamadan önce pozisyonun şartlarını iyi anladığından emin olmaktır.
Aday teklifinizi kabul ederse mektubu imzalar ve size geri gönderir. Ancak imzalı bir iş teklifi mektubunun, iş sözleşmesi gibi yasal bir yaptırımı bulunmaz. İş teklifi mektubu, işveren ve adayın birbirlerini daha iyi anlaması ve her iki tarafın da haklarını koruması için düzenlenen bir belgedir. Yine de hazırladığınız iş teklifi mektubu şablonunu adaylara göndermeye başlamadan önce avukatınızın fikrini almanız faydalı olabilir.
İş teklifi mektubunda neler bulunmalı?
İş teklifi mektubu, şirket ve pozisyon hakkında özet bilgi sağlar ve işe başlangıç tarihi, maaş, çalışma saatleri ve ek faydalar gibi ayrıntıları içerir. İş teklifi mektubu için tek bir format bulunmaz. Yine de adaylarınıza başarılı bir teklif göndermek istiyorsanız:
• Mektubunuzun daha resmi ve profesyonel görünmesi için mektuba şirket logonuzu ekleyin. Böylece adaylarınız mektubu daha dikkatli okurlar.
• Mektuba adayı selamlayarak başlayın. Adayın işe uygun görülmesinden yaşadığınız mutluluğu belirtin ve adayı tebrik edin. Burada şirketinizin kullandığı yazım diline göre daha coşkulu ya da daha resmi bir ton kullanabilirsiniz.
• Pozisyonun adı, çalışılacak departman ve yer, işe başlangıç tarihi, haftalık çalışma saatleri ve çalışandan beklenenler hakkında detaylı bilgi verin. Böylece aday kendisinden beklenenleri daha net anlar ve gelecekte herhangi bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmiş olursunuz.
• Adayın işe başlamadan önce özlük dosyası için toplaması gereken belgelerin listesine muhakkak yer verin.
• Adayın ne kadar maaş alacağını ve maaş ödemelerinin yapıldığı güne yer verin. Adayın çalışacağı pozisyon prim gibi ek fırsatlar da içeriyorsa bu fırsatlar ile ilgili bilgilere de yer verebilirsiniz.
• Şirketin veya adayın istediğinde iş sözleşmesini sonlandırabileceğinin bilgisini de mektubunuza eklemeyi unutmayın.
• Adayın teklifi kabul etme ihtimalini artırmak için yemek kartı, esnek çalışma saatleri, mesai ücreti, yol parası gibi ek faydalara da yer verin.
• Mektubu sonlandırma aşamasına geldiğinizde adaya teklifi değerlendirmesi için bir tarih sınırlandırması getirin. Net bir tarih, adayın teklifi daha hızlı değerlendirmesini ve size hızlı dönüş yapmasını sağlar.
• Adaya sorularını yanıtlamaya hazır olduğunuzu söyleyerek mektubu sonlandırın.
İş mektupları genellikle e-posta ile gönderilir. Adayın, teklifi kabul etse de etmese de size geri dönüş yapması gerekir. Aday teklifi kabul ettiği anda ilgili pozisyon için arayışı sonlandırıp yeni çalışan adayınız için gerekli hazırlığı yapabilirsiniz.
Kaynakları kısıtlı bir işletmeyseniz, yeni işe alacağınız bu adayın özlük, işe giriş ve bordro işlemleri ile ilgilenmeniz zorlayıcı olabilir. Bu operasyonlarınızı daha verimli yönetmek isterseniz @WRK İnsan Kaynakları’ndan profesyonel destek alabilirsiniz.
T: 0212 275 5111
E: satis@wrk.com.tr